Translate

Pages

HİNDİ FÜME SARMA

Bu aralar sık sık yazamıyorum. Hayatım biraz karışık. İşyerinde tadilat var. Bir yandan da  ev arama beni bir hayli yoruyor. Ama sizleri unuttuğumu sanmayın. İşte misafir sofralarınızda yerini alacak çok güzel bir tarif. Made in Esen diyebiliriz. Kısa sürede az bir zahmetle hazırlayacağınız bu lezzetin görüntüsü de son derece şık oluyor.

Malzemeler:

6 adet hindi füme
4 adet orta boy soğan
7 adet kestane mantarı
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı pul biber
4 diş sarımsak
3 dilim hellim peyniri
1 yemek kaşığı krema
Bağlamak için yeşil soğan







Yapılışı : Soğanları ortadan ikiye bölün ve yarım daire şeklinde ince ince doğrayın. Mantarları da aynı şekilde ince ince doğrayın.Önce sarımsak ve soğanları, üç yemek kaşığı zeytinyağı ile iyice kavurun. İçine mantarları atın. kavurmaya devam edin. Mantarlar iyice suyunu verip çekecek. Karabiber ve pul biberini ekleyin. İçimiz iyice kavrulmalı aksi taktirde soğanlar çiğ kalır.



Bir tepsiye hindi fümeleri serip hazırladığımız içi ortalarına paylaştırıyoruz. Üzerlerine ortadan ikiye böldüğümüz hellim peynirlerini yerleştiriyoruz. Hindi fümenin iki ucunu ortada birleştiriyoruz. Açılmaması için de paket yapar gibi bir adet yeşil soğan yaprağı ile bağlıyoruz. Yağladığımız tepsiye dizip üzerlerine fırça ile krema sürüyoruz. Ben lezzeti arttırmak için çok küçük tereyağ parçaları da serptim üzerlerine. 250 derece fırında peynirler eriyinceye kadar pişiriyoruz. Yanında bulgur pilavı ile servis yapabilirsiniz. Gerçekten çok yakışıyor.







** İç harcına tuz ilave etmedim. Zira kullanmadan önce hellim peynirlerini suda bekletmeden yalnızca suda yıkadım. Peynir yeterince tuzlu olduğu için de tuza ihtiyaç kalmadı. Kestane mantarını büyük marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Daha büyük ve kahverengi oluyorlar. Lezzeti  de bana göre çok daha güzel.


KIYMALI FESLEĞENLİ PENNE MAKARNA


Kolay ve doyurucu yemek denildiğinde benim ilk aklıma gelen makarna oluyor. Çocukluğumdan beri yemekten vazgeçemediğim tek lezzet. Teyze kızı Yasemin Ablam genç kızlığında sık sık bizde kalırdı. Belki inanmayacaksınız ama çubuk makarnanın üzerine toz şeker ekleyerek yerdik. O zamanlar benim çok hoşuma giderdi. Belki de Yasemin ablam yaptığı içindir kimbilir...Benim tarifimde toz şeker yok ama bence bir gün çocuklarınızla birlikte deneyin derim...

Malzemeler:

1 paket penne makarna
200 gr kıyma
1 adet soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 adet yeşil biber
2 diş sarımsak
4 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı fesleğen
Yarım çay kaşığı karabiber
rende kaşar peyniri
Süslemek için ince kıyılmış maydanoz
tuz



Yapılışı : Bir paket makarnayı 5 litre kaynar suda bir tatlı kaşığı tuz ile haşlıyoruz. Makarnalar haşlanırken soğanı rendeleyip, küçük küçük doğranmış sarımsak ve yeşil biberleri de katarak sıvı yağ,yarım yemek kaşığı tereyağ ile kavuruyoruz. Kıymayı ekliyoruz. Bir müddet daha kavurduktan sonra kabuğunu soyduğumuz ve küp doğradığımız domatesler ile salçaları katıyoruz. Domatesler iyice pişince kekik, fesleğen, karabiber ve tuz ilave ediyoruz.




Haşlanan makarnayı süzüp yarım yemek kaşığı tereyağ ile karıştırıyoruz. Servis tabağına alıp üzerine kıymalı harcı ekliyoruz. Kaşar peynir rendesi ve en üstüne de maydanozları koyup servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

TAVUKLU ŞEHRİYE ÇORBASI


Ben bu çorbaya hasta çorbası da diyorum. Zira grip olanlar ya da vücudunda kırıklığı olanlara son derece iyi gelir. Tüketirken içine bir parça da limon sıkarsanız muhteşem olur benden söylemesi....

Malzemeler :

2 adet ızgaralık tavuk but
1 adet soğan
1 adet yeşil ve kırmızı biber
3 yemek kaşığı sıvı yağ
5 adet salkım domates (2 su bardağı rende domates)
6 su bardağı sıcak su
5 yemek kaşığı arpa şehriye
Bir avuç ince doğranmış maydanoz
tuz



Yapılışı: Soğanı redeleyip sıvı yağda bir müddet kavuruyoruz.Biberleri küçük küçük doğrayıp ekliyoruz. Biberler yumuşayınca küçük küp şeklinde kestiğimiz tavuklarımızı ilave ediyoruz. Tavuklarımız su verip çekinceye kadar kavuruyoruz. İçine domates rendesini ekliyoruz. (Domatesler kışın fazla renk vermiyor bu yüzden 1 tatlı kaşığı salça ekleyebilirsiniz) kısa bir süre pişirip tuzunu katıp üzerine suyunu ilave ediyoruz. Son olarak kaynayan suya şehriyeleri katıp, şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Kapatmadan önce maydanoz ilave ediyoruz.Afiyet olsun.



**Şehriyelerinizin renginin koyu olmasını isterseniz biberleri kattığınızda ilave edip kavurun ve diğer malzemeleri ekleyin.

KIYMALI FASULYE


Nihayet yazın stoklayıp buzluğa attığım fasulyeleri bugün bitirdim. Aslında taze fasulyeyi zeytinyağlı severim. Ama bu soğuk havalarda içimden zeytinyağlı yapmak gelmedi. Şöyle ekmeğimi bandıra bandıra sıcak sıcak yemek istedim. Fazla vaktim olmadığında da düdüklüde pişirdim. Düdüklü benim kurtarıcım oldu. Eliniz alışırsa, en önemlisi suyunu fazla kaçırmazsanız çok lezzetli yemekler yapabilirsiniz...

Malzemeler:

2 adet soğan
800 gr taze fasulye
5 yemek kaşığı sıvı yağ
200 gr kıyma
1 adet kesme şeker
2 adet orta boy domates
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
2-2,5 bardak sıcak su
tuz

Yapılışı : Soğanları sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.Kıymayı ilave edip bir müddet daha pişiriyoruz. Sırasıyla domates ve salçaları ilave ediyoruz.Bir müddet daha pişirdikten sonra kesme şeker ve tuzunu ekleyip, buzluktan çıkardığımız fasulyeleri hiç bekletmeden tencereye aktarıyoruz. (Eğer bekletirseniz fasulyeler yumuşar ve iyi kavuramazsınız. Yemeğiniz de lezzetli olmaz) Tenceremizin kapağı açık bir şekilde fasulyelerimizi kavuruyoruz. İyice suyunu salacak. Pul biber ekleyip,suyun durumuna göre fasulyelerin üzerine çıkacak kadar (Benim fasulyelerim fazla su vermedi o yüzden 2,5 bardağın tamamını kullandım) sıcak su ilave ediyoruz. Düdüklümüzün kapağını kapatıp 30 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun.


**Arzu ederseniz içine bir diş sarımsak ekleyebilirsiniz.


PASTAHANE POĞAÇASI


Haftasonu kahvaltıya misafirlerim vardı. Bu poğaçaları onlar için hazırladım. Oldukça beğenildi. Pastahanelerde satılan poğaçalardan hiç bir farkı yok. Hem yumuşak hem de ağızda dağılıyor. Bu poğaçanın özelliği bir gün önceden yapılması. Aynı gün de yapabilirsiniz ama buzdolabında beklediği zaman hem görüntüsü, hem de lezzeti daha farklı oluyor.

Malzemeler:

1 paket  (250gr) oda sıcaklığında margarin veya tereyağ
1 çay bardağı ılık süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı ılık su (mayayı eritmek için)
1/2 paket yaşmaya (Ben yarım paket instant maya kullandım)
2 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta (1 tanesinin sarısını üstü için ayırıyoruz)
aldığı kadar un

Yapılışı: Tereyağını elle ezip yumurtayla birlikte harmanlıyoruz. 2 bardak elenmiş unu ekliyoruz. Ortasına ılık suda eritilmiş mayayı, şekeri,sıvı yağı, sütü ve yan tarafına doğru tuzu ekleyerek yoğuruyoruz. Yavaş yavaş un ilave ediyoruz. Hamur ele yapışmayacak kıvama gelince un eklemeyi bırakıyoruz. Kısa bir süre daha yoğurup 1 saat kadar mayalandırıyoruz. Mayalanma işlemi bitince hamuru tezgahta havası çıkana kadar kısa bir süre yoğuruyoruz. Poşete koyup bir gece dolapta bekletiyoruz. Eğer az vaktiniz varsa en az iki saat beklemeli. Dolaptan çıkardığımızda tezgahta  kısa bir müddet yoğurup mandalina büyüklüğünde parçalara ayırıyoruz.  Her bir parçayı yuvarlayıp, elimizin ayası yardımıyla açıyoruz.Hazırladığımız içi ortasına yerleştirip ikiye katlıyoruz. Baş parmağımızın altında kalan bölüm ile hafifçe üzerlerine bastırıp mayalanmaları için yarım saat bekletiyoruz. Ben fırını ısıtıp kapattım. Fırın kapağını hafif açık bırakarak hamurları fırın içinde 10 dakika beklettim. Kabaran poğaçaların üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serptim ve fırını yeniden 180 dereceye ayarlayıp üzerleri kızarıncaya kadar pişirdim.



** Yumurtanın içine çay kaşığının ucuyla toz şeker atarsanız daha güzel ve parlak bir görünüm elde edersiniz.

MEYVE SOSLU SU MUHALLEBİSİ


Elma tatlısı yapmaya karar vermiştim. Binbir özenle tencereye yerleştirdiğim elmaları annemle konuşmaya dalıp, uzun süre ocakta bırakınca malesef püre haline geldiler.İşte o zaman yaratıcılığımı kullanmaya karar verdim. Önce  elmaları rondodan geçirdim ve güzel bir sos hazırladım. Su muhallebisi yapıp üzerine döktüm. Süper oldu. İnanın abartmıyorum. Gerçekten çok hafif bir tatlı. Rejim yapanlar için de ideal.

Malzemeler:

Sos için :
2 adet ekşi yeşil elma
4 yemek kaşığı esmer şeker
1,5 su bardağı su
3 adet karanfil
1 çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası



Muhallebi için : 
2 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt
6 yemek kaşığı mısır nişastası ve 1 su bardağı su
Yarım paket damla sakızlı vanilya




Yapılışı: Sos için elmaları ayıklayın diğer malzemeleri de katıp elmalar iyice yumuşayana kadar pişirin.Rondodan geçirip sos iyice koyulaşınca soğumaya bırakın. 2 su bardağı su şeker ve sütü bir tencerede kaynatın. Başka bir kapta mısır nişastası ve 1 su bardağı suyu karıştırın. Kaynayan süt-su karışımına ilave edin ve muhallebi koyu bir kıva alana kadar kaynatın. Son olarak vanilyayı ekleyin ve  kare bir borcama döküp soğutun. Soğuyan muhallebiyi bir gece buzdolabında bekletin. Servis yaparken üzerine meyvalı sos döküp, vişne veya kiraz reçeli ile süsleyin.  Afiyet olsun...


TAVUKLU MANTAR YAHNİ


Bir haftadır bloğuma yazamıyorum. Üzerimde bir uyuşukluk var. Belkide kafam karışık o yüzden. Aslında yazılmayı bekleyen iki tarifim olmasına rağmen içimden gelmedi işte. Ama sizlere iki güzel tarif birden yazacağım bugün. Sanırım telafi eder.

Bu yemeği misafir davetlerinde rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Benim yaptığım gibi küçük güveç kapları da sunumunuza ayrı bir şıklık katabilir.


Malzemeler : (3 adet güveç kabı için)

4 adet ızgara tavalık tavuk
500 gr arpacık soğan
9-10 adet mantar
1 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
5 yemek kaşığı sıvı yağ
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça
Yarım çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı kekik
2,5 su bardağı sıcak su
3 yemek kaşığı kaşar peynir rendesi




Yapılışı: Düdüklü tencereye arpacık soğanları soyup sıvı yağda kırmızı, yeşil biber ve sarımsak ile kavuruyoruz. Bir müddet daha kavurduktan sonra tavukları ekliyoruz.Tavuklar su verip çekince mantarları ekliyoruz.Salça, tuz, pul biber,kekik ilave edip üzerine sıcak suyunu da koyup 20 dakika pişiriyoruz. Pişen yahniyi güveç kaplarına boşaltıp,  daha önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişiriyoruz. Fırından almadan önce üstlerine birer yemek kaşığı kaşar peynir rendesi serpip eriyene kadar bekletiyoruz. Afiyet olsun.

AYVALI KURABİYE


Bir süredir bu kurabiyeyi  yapmayı planlıyordum. Ancak hamuru konusunda kararsızdım. Daha doğrusu aklımdaki gevrek kurabiyeyi tariflerde bir türlü bulamamıştım. Ne varsa eskilerde vardır deyip Gönül Candaş'ın kitabında yer alan elmalı kurabiye tarifindeki hamuru uygulamaya karar verdim.

Gerçekten de ne varsa eskilerde. Bu kurabiyeyi mutlaka denemelisiniz. Ağzınıza aldığınızda dağılan mükemmel bir lezzeti var. Benim cevizim kalmadığı için içine ceviz koyamadım. Ancak tarifi cevizli haliyle veriyorum. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun...



Malzemeler :

3 su bardağı un
1 paket yumuşak margarin (250gr.lık )
1 yemek kaşığı yoğurt
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
1 kahve fincanı pudra şekeri
Yarım paket vanilya

İçi için : 

1 adet ayva
2 tatlı kaşığı tarçın
3 yemek kaşığı toz şeker (Ben esmer şeker kullandım)
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
Yarım çay bardağı su

İçin hazırlanışı : Ayva elmaya göre daha sert olduğu için kabuklarını soyup rendeledim ve şekerle çok az su koyarak yumuşayana kadar pişirdim. Soğuyunca içine tarçın ve cevizini kattım.








Yapılışı : Elenmiş un ile birlikte  yağ,yoğurt,pudra şekeri,limon kabuğu rendesi ve kabartma tozunu ekleyerek yoğurdum.Yumuşak bir hamur oluyor. Hamuru üçe böldüm. Her bir parçayı fazla ince olmayacak şekilde yemek tabağı büyüklüğünde açtım. Hamuru 8 eşit üçgene ayırdım ve hazırladığım içi şekildeki gibi yerleştirdim. Dolma sarar gibi sardım. Daha önce ısıtılmış 170 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirdim. İlk sıcağını atınca üzerine vanilyalı pudra şekeri serptim.Afiyet olsun.



** Tarifin aslı ekşi elma ile yapılıyor. Alternatif olarak elmalı da yapabilirsiniz.

MİNİK POĞAÇALAR


İşte size çay saati için küçük ikramlıklar. Aslında bildiğimiz poğaça hamuru ile yaptım ama küçük oldukları için hem bereketli oldu hem de daha çok ilgi çektiler. Tariften iki büyük tepsi poğaça çıktı...

Malzemeler:

125 gr yumuşak margarin (yada tereyağ)
1 su bardağı yoğurt
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
3-3,5 su bardağı un
1 adet mahlepli, susamlı hamur kabartma tozu

İçi için : Beyaz peynir, patates, zeytin ezmesi v.s.


Yapılışı: Elenmiş unu kabartma tozu ile karıştırıp diğer malzemeler ile yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamurumuzu üç parçaya ayırıp merdane ile kalınca açıyoruz. Bir çay bardağı yardımı ile yuvarlak şekilde kesiyoruz. Her bir dairenin içine hazırladığımız içi yerleştirip top şeklinde kapatıyoruz. Birleşme yeri alta gelecek şekilde tepsiye yerleştiriyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörekotu serpiyoruz. 175 derece önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun