Translate

Pages

BİTTER ÇİKOLATALI MUZLU KEK


Bu tarife bayılacaksınız. Hele fazla şekerli kek sevmeyenlerin favorisi olacak, çok güzel bir kek. Tadı browniyi andırıyor.

Eşim oğlum yesin diye eve sık sık muz alır. Ama bazen daha önce aldığını unutur ve muzlar tabiki yenemeden siyahlaşır. Bu aşamada kafayı çalıştırıp onları değerlendirme görevi de  bendenize kalıyor. Aslında çok basit bir yöntemim var. Hemen muzları doğrayıp bir kilo sütle birlikte rondoya atıyorum. Sonra sürahiye döküp doğru dolaba.Muzlu süt kimsenin hayır diyemeyeceği bir içecek.Çok kısa sürede tüketiliyor...



Aslında bu seferde  öyle yapmıştım. Ama bir bardağını keke koymak üzere ayırdım.Sepette gözüme çarpan bitter çikolatayı da içine katınca ortaya bu güzellik çıkıverdi.İnanmayacaksınız belki, şimdi size hem yazıyor hem de yiyorum....

Malzemeler :

3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 su bardağı muzlu süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
1 paket antep fıstıklı bitter çikolata
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu






Yapılışı : Kek kalıbınızı sıvı yağ ile yağlayıp un serpin. Kettle'ın üzerine çukur bir kap yerleştirin. İçine çikolatayı parçalayarak koyun. Üzerine bir kapak kapatın. Kettle'ı çalıştırın. Su kaynadıkça buharıyla çikolata eriyecektir.Yumurta ve şekerleri iyice çırpın. Sonra sırasıyla vanilya, sıvı yağ, süt ve kakaoyu ilave edin. Erimiş çikolatayı ekleyerek topaklanmayacak şekilde iyice karıştırın.Unu kabartma tozu ile birlikte eleyerek ekleyin. Fazla çırpmadan yavaşça malzemeler birbirine karışıncaya kadar aynı yönde karıştırmaya devam edin. Kalıba dökerek 170 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin. Ben silikon kalıp kullandığım için fırınımın ayarını 160 dereceye indirdim. Servis yaparken üzerine çekilmiş antep fıstığı serpin ve çikolatalı sos dökün....


ZEYTİNYAĞLI BAKLALI ENGİNAR


Padişah yemeği Enginar. Karaciğerin dostu Enginar. Kolestrol düşürücü Enginar. Sağlık deposu Enginar. Peki Enginarın ter kokusunu giderdiğini biliyor musunuz? Açıkcası ben bilmiyordum.  Bugün tarifimi yazmadan önce yaptığım kısa araştırmada öğrendim. 

Enginar annemin sık sık pişirdiği benim de çok sevdiğim bir sebzedir. Ancak taze ve kılçıksız olduğunda yemesi ayrı bir zevk oluyor.Kimileri enginarı yapraklarıyla pişiriyor. Ben hiç denemedim. Daha doğrusu cesaret edemedim. Benim usulüm annemden öğrendiğim şekliyle. Klasik yani.

Malzemeler:

7 adet ayıklanmış Enginar
Yarım limon
1 çay bardağı zeytinyağı
4 adet kuru soğan
2 adet kesme şeker
400 gr taze iç bakla
Sıcak su
Yarım demet dereotu
tuz



Yapılışı : Enginarları limonlu suda bekletirken, iç baklaların kabuklarını soyun. Soğanları küp küp biraz irice doğrayın. Tuzu ilave edip elinizle karıştırarak ovun. Ben tüm zeytinyağlı yemeklerimde soğanı biraz ovarım. Böylece daha kolay pişer. Yaygan bir tencereye enginarları koyun. Üzerine soğan ve baklaları döşeyin. Soğanı ve baklası bol olunca daha lezzetli olur. Kesme şekerini  ve zeytinyağını ekleyip üzerini kapatacak kadar su ilave edin. Kısık ateşte soğanlar ve baklalar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Tencereniz iyice soğuyunca enginarları servis tabağına alıp üzerlerine bakla ve soğanları yerleştirin. Dereotuyla süsleyin. Afiyet olsun.... 



MANTARLI BULGUR PİLAVI


Bulgur pilavını ne zaman pişirsem benim neden gidecek bir köyüm yok diye hayıflanmışımdır. Şöyle yazları ziyaret edeceğim, dalından taze meyve, sebze toplayabileceğim, sonra da tüm bunlar köy mahsulü, hepsi tazecik toplandı diye övünebileceğim bir köyüm malesef yok.Çünkü benim köyüm İstanbul. Burada doğmuşum. Babamlarda burada doğmuş. Benim köyüm Büyükdere. Tam bir deniz çocuğuyum anlayacağınız. Çok güzel bir yerdir Büyükdere. Sarıyer'e bağlı.Aslında bir çok yere göre kendi kabuğunda yaşayan, daha az dejenere olmuş sakin bir sahil kasabası diyebiliriz. Hele yazın deniz kenarında atacağınız kısacık bir tur az da olsa sizi dertlerinizden uzaklaştırmaya yeter.

Bir pilavdan nerelere geldim değil mi?.Evet malesef benim bulgurum köy bulguru değil. Marketten aldım. Ama yinede süper bir pilav yapmama engel olamadı. Yiyenlerden tam not aldı. Bulgur pilavı sevmeyenler  lütfen bir kez de böyle deneyin.Kesin seveceksiniz.

Malzemeler:

400 gr mantar (Ben beyaz kültür mantarı kullandım)
2 su bardağı bulgur
2 adet kırmızı biber
4-5 adet yeşil soğan
4-5 diş sarımsak
1 adet kesme şeker
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası (Acısı da ayrı bir lezzet veriyor)
1 yemek kaşığı domates salçası (yazın sadece domatesle yapabilirsiniz)
4 bardak sıcak su
tuz





Yapılışı : Soğan, sarımsak ve biberleri küçük küçük doğrayıp yağ ile bir miktar kavurun. Üzerine 4 parçaya böldüğümüz mantarları ilave edin.Mantarlar ve biberler iyice yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin. Bu arada mantarlar suyunu verip çekecektir. Kesme şeker,bulgur ve salçasını ekleyin. Bir miktar daha kavurup  sıcak suyunu ilave edin. Tuzunu da koyup bir iki kez karıştırın ve suyunu çekene kadar orta ateşte tencerenin ağzı kapalı olarak pişirin. 




Püf noktası: Her pirinç ve bulgur aynı sertlikte olmaz. Bu nedenle pilav yaparken sıcak suyunuz her zaman yanınızda olsun. Eğer koyduğunuz su yeterli olmamışsa sıcak su ilave edin ve demlenmesi için bir miktar daha  kısık ateşte bekletin.Yazın sadece domatesle yapıyorsanız da su miktarı fazla gelebilir. Bu durumda pilavı 3 bardak su ile yapmanız uygun olacaktır.


GÜL KEK


Yaşasın mutfağımda güller açtı! Yeni aldığım silikon kek kalıbını nihayet deneyebildim. 6 adet şahane gülüm oldu. Kalıbı ilk gördüğümde bu güller kırmızı olmalı dedim. Pek gıda boyasını sevmesemde kendime mani olamadım işte. Hele bir de üzerlerini kırmızı glazürle süsleyince insan yemeye kıyamıyor. Daha önce kullandığım silikon kalıplardan pek memnun kalmamıştım. Ama bunlar çok güzel.  Normalde keki 170 derece fırında pişiririm, bu kalıpta ise 150 dereceye ayarladım. Çok güzel kabardılar ve içleri de oldukça iyi pişti. Gıda boyasını sevmiyorsanız bile bence bu gül kalıplardan mutlaka alın. İleride aynı kalıpları puding şekillendirme için de kullanmayı düşünüyorum.

Malzemeler:

3 yumurta
3/4 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı rondodan geçirilmiş fındık
2 bardak elenmiş un
1 paket Yoğun aromalı vanilya
1 paket Kabartma tozu
1 kapak kırmızı gıda boyası
Gül kek kalıbı



Yapılışı : Gül kalıbı sıvı yağ ile iyice yağlayıp üzerine un serpin. Fazla unun gitmesi için kalıbı ters çevirip sallayın. Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Limon suyu, sıvı yağ, süt, gıda boyası ve vanilyayı ilave edin. Son olarak un ile karıştırdığımız kabartma tozunu elekten geçirip hamura ekleyin. Bu aşamada çırpma yapmadan sadece unu hamura yediriyoruz. Dövülmüş fındıkları ilave edip bir miktar daha aynı yönde karıştırın.Daha sonra gül şeklindeki top kek kalıplarına paylaştırın. 150 derece fırında pişirin. Kekleriniz iyice kabardığında kürdan yardımı ile pişip pişmediklerini kontrol edin. Kürdan temiz çıkyorsa gül kekleriniz hazır demektir. Keklerinizi kalıptan hemen çıkarmayın. Bırakın bir miktar soğusunlar. Benim gibi süslemek isterseniz. Dr. Oetker'in süsleme glazürlerini kullanabilirsiniz. Afiyet olsun...




PRATİK TAVUK


İşten geldiniz ve evde hiç yemeğiniz yok. En kolay ve en kısa sürede günü kurtaracak bir yemeğe mi ihtiyacınız var. Şimdi size güzel bir menü vereceğim. Ani gelen misafirleriniz içinde kolaylıkla uygulayabilirsiniz. İçine koyduğunuz malzemeleri evde elinizin altında bulunanlarla ya da damak tadınıza göre değiştirebilir, genişletebilirsiniz.

Malzemeler:

7 adet ızgaralık tavuk (Bir paket almıştım)
6-7 diş sarımsak
2 adet kırmızı biber
4-5 adet eşil soğan (Yeşil soğanı ne kadar bol olursa o kadar güzel oluyor)
1 çay kaşığı köri
5 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
1 tatlı kaşığı kekik





Yapılışı : Yaygan teflon tencereye (Karnıyarık tenceresi uygun oluyor) ızgaralık tavukları, üzerine küçük kesilmiş soğan, biber ve sarımsaklarımızı koyuyoruz. Zeytinyağı döküp, kısık ateşte ağzı açık şekilde, tavuklar su bırakıncaya kadar, arada bir arkalı önlü çevirerek pişiriyoruz. Tavuklar iyice su verdiğinde köri ve  tuz ekleyip tencerin ağzını kapatıyoruz. Kendi suyu ile iyice piştiklerinde son olarak kekik serpiyoruz. Tavuklarımızı  pilav ve yeşil salata  ile servis yapıyoruz. Afiyet olsun...


ISPANAKLI BÖREK


Bu aralar hayatım dolu dolu geçiyor. Ne zaman sabah, ne zaman akşam oluyor pek anlayamıyorum desem yalan olmaz. Bu yoğunluk içinde fırsat bulup siteyle bir türlü ilgilenemiyorum.  Sanırım yeni evimize taşınıncaya kadar da böyle devam eder.  Sık olmasa bile  fırsat buldukça sizlere yeni tarifler yazmaya çalışacağım.

Bugün size en sevdiğim böreğin tarifini vereceğim. Yapılışı biraz zahmetli ama yemesi çok kısa sürüyor.Fotoğraf makinesi eşimde olduğundan malesef böreği yapar yapmaz resimleyemedim. Aslında tepsiye yerleştirilmesini göstermek istiyordum.Neyse  bu seferlik yalnızca tarif edeyim. Bir dahaki sefere inşallah resimlerini eklerim.

Malzemeler :

3 bağ ıspanak
5 adet yufka
3 adet soğan
6 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet kesme şeker
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
50 gr beyaz peynir
tuz

İçi için :

1 çay bardağı sıvı yağ
3 çay bardağı su
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta (üzeri için)



Yapılışı :Ispanakların yaprak kısımlarını ince ince doğrayın ve topraklarından arınana kadar iyice yıkayın. Genişçe bir tavada soğanları sıvı yağ ile kavurun.Ispanakları ekleyin. Kesme şeker, karabiber,pul biber ve tuz ekleyip ıspanaklar suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin. Ocağı kapatıp ilk sıcağı gidince elinizle ufaladığınız beyaz peyniri ekleyin.

Yufkaları masaya üst üste yayın. Yumurta hariç çukur kasede iç malzemeleri karıştırın. İlk yufkaya bir fırça yardımıyla sürün. Yufkanın bir ucunu katlayıp bu bölüme ıspanaklı içi bir baştan diğerine uzunca yayın.Dolma sarar gibi sarın. Yağlanmış dikdörtgen tepsiye dar ucundan U şeklinde kıvırarak yerleştirin..Diğer yufkayı da aynı şekilde sarıp tepsiyi doldurana kadar devam edin. Benim midi fırın tepsime 5 yufka tam oluyor.




Kalan sıvı içe bir yumurtayı kırıp çırpın ve böreğin üzerine boşaltın. Biraz bolca ama korkmayın çekiyor. İçini çekmesi için en az iki saat bekletin. Üzerine küçük parçalar halinde tereyağ ekleyip 200 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin. Bolca kabarmış lezzetli  bir börek olacaktır. Afiyet olsun.

SULU KÖFTE


Oğlum küçükken sık sık pişirdiğim vitamin deposu bu çorbayı sulu yemek olarak da değerlendirebilirsiniz. Eğer çalışıyorsanız köfteleri zaman almaması için önceden yapıp buzluğa koyabilirsiniz. Daha pratik oluyor. Annem bu çorbanın terbiyesini yumurta ve limonla yapar. Ben yoğurt tercih ettim. Ama öylesi de son derece lezzetli oluyor.

Malzemeler:

3 yemek kaşığı sıvı yağ
300 gr.kıyma
Yarım çay bardağı pirinç
1 adet soğan
Yarım çay kaşığı karabiber
1 avuç maydanoz
1 adet havuç
1 adet patates
10 bardak su
tuz

Terbiyesi için :

1,5 su bardağı  yoğurt
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un





Yapılışı: Kıymayı, rendelenmiş soğan, maydanoz, karabiber, tuzu iyice yoğuruyoruz. En son piriçleri koyup karıştırıyoruz ve bir miktar un dökülmüş tabağa küçük köfteler yaparak bırakıyoruz. Köftelerin birbirine yapışmasını önleyecek kadar un koyulması yeterlidir. Tüm köfteler bitince sıvı yağ ve 10 bardak sıcak suyu çorba tenceresine koyup kaynatıyoruz. Su kaynayınca köfteleri atıyoruz. Köfteler pişmeye başlayıp suyun üzerine çıkınca  patates ve havuçları küp şeklinde kesip pişen köftelerimizin suyuna ekliyoruz. Küçük bir kasede yoğurt, un ve yumurta sarısını iyice çırpıyoruz. Havuçlar yumuşayınca köftelerin suyundan bir kepçe alıp yoğurtlu karışıma ilave ediyoruz. Çırpmaya devam edip yavaşça yoğurtlu karışımı tencereye ekliyoruz. Yemeğin tuzuna bakıp tuz ilavesi yaparak kısa bir müddet daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. Servis yaparken üzerine pul biber, nane karışımlı tereyağ eritip döküyoruz. Afiyet olsun.







**Terbiyesini yumurta ve limonla yapmak istiyorsanız önce bir kaşık un ile sıvı yağı kavurup üzerine su ilave ediyoruz. Diğer aşamalar aynı şekilde oluyor. Köfteler, havuç ve patatesler pişince iyice çırpılmış limon ve yumurta karışımına yemeğimizin suyundan ekleyip karıştırıyoruz ve yavaşça tencereye aktarıyoruz. Daha ekşi bir tat sevenler bu yöntemi deneyebilirler.

VİŞNELİ ÇİKOLATALI TOP KEK

Buzluğumdaki vişneler uzun süredir gözüme çarpıyordu. Dayımların geleceğini öğrenince sabahtan mutfağa girip, bir tepsi peynirli börek, pudingli mozaik pasta ve bu güzel top kekleri hazırladım. Aslında kekleri browni gibi yapmaya karar vermiştim ama pudingli mozik pasta yapınca keklere kakao koymadım. Çok hafif ve lezzetli olmuşlardı. Üzerlerini Dr.Oetker süsleme glazürleri ile süsledim. Bu glazürler hem pratik, hem de şık görünüyor. Mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler:
3 adet yumurta
6 yemek kaşığı sıvı yağ
12 yemek kaşığı kaşığı süt
12 yemek kaşığı toz şeker
13 yemek kaşığı un
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım limon suyu
1 paket vanilya
1 su bardağı çekirdeği çıkarılmış vişne
1 çay bardağı damla çikolata




Yapılışı: Top kek kalıbını yağlayıp un serpin ve buzdolabında bekletin. Şekerle yumurtaları iyice çırpın. Sıvı yağ ve limon suyunu ilave edin. Süt ile vanilyayı ekleyip karıştırmaya devam edin. Kabartma tozu ile karıştırdığımız unu tel süzgeç yardımıyla eleyip karışıma ekleyin.Son olarak vişne ve damla çikolataları ekleyip bir kez karıştırın. Çok fazla bekletmeden karışımı kalıba paylaştırın. Bu malzeme ile 14 adet top kek oluyor. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin. Afiyet olsun.



** Kekinizi pişirirken en az yarım saat kapağı açmayın. İyice kabardığı zaman bir kürdan batırarak içinin pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir.