Aşure denildiğinde aklıma eski komşumuz Harika Teyze gelir. Küçüklüğümde Aşure ayı geldiğinde Harika Teyze'nin Aşure yapmasını iple çekerdim. Aşureyi çok sevdiğimden kimden gelirse gelsin afiyetle yerdim ama onun Aşuresi her zaman bir başka olurdu sanki.
Bana göre güzel Aşurenin rengi koyu olmamalı, içinde mis gibi karanfil ve gül suyu kokusunu hissedebilmeli insan. Bir de kullandığınız malzeme ne kadar çok olursa o kadar lezzetli oluyor.Biraz yorucu bir tatlı.Yapması zaman alıyor ama bitince de tüm yorgunluğunuza değiyor.
Malzemeler:
3 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı pirinç
Yarım su bardağı fasulye
Yarım su bardağı nohut
1/4 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
5-6 tane kuru incir
2-3 dilim portakal kabuğu
1 kahve fincanı gül suyu
1 paket vanilya
6-7 adet kuru kayısı
2-3 adet karanfil
5-6 su bardağı şeker
Su
Üzeri için:
2-3 avuç fındık, ceviz kırığı
Tarçın
Hindistan cevizi rendesi
Dolma fıstığı ve üzümü
Badem
Nar
Yapılışı: Akşamda, buğday, fasulye ve nohutu ayıklanıp yıkayın.Ayrı ayrı ıslatın.Karanfilleri süzgeçe koyup içi sıcak su koyulmuş bir cezveye oturtun.Üzerini kapatarak sabaha kadar bekletin.Ertesi gün buğday, pirinç ve ince kıyılmış portakal kabuğu ile birlikte yaklaşık iki katı suyla iyice haşlayın. Bu arada nohut ve fasulyeleri ayrı ayrı pişirin. Kuru üzüm, fazla küçük olmayacak şekilde doğranmış kayısı ve incirleri ayrı ayrı suya koyun.Buğday iyice piştiğinde nohut ve fasulyeleri ekleyin. Bir müddet sonra üzüm ve kayısıları ilave edin. Şekeri de ekleyip biraz daha kaynatın.Suyu azalıp koyulaşırsa sıcak su ile takviye yapın. Ateşten almadan önce vanilya, karanfil suyu ve gül suyunu ekleyin. Altını kapatınca incirleri atıp karıştırın. Kısa bir süre kendini çekmesini bekleyip kaselere boşaltın.İyice soğuduğunda evdeki malzemelerinizle istediğiniz şekilde süsleyin.Yapanların da yiyenlerin de Muharrem ayları kutlu olsun. Aşure gibi bereketli günler geçirelim inşallah.....
Not: Ben bu malzemelerin tam iki katını kullandım.Resimdeki tencereye tam oldu....