Translate

Pages

SİMİT



  
Uzun bir süredir aklımdaydı simit yapmak. İnsan bu işe merak sardımı her şeyi denemek istiyor sanırım. Artık önümde yeni tatlar bulmak için bolca zamanım da olacak. Zira bu yaz allah kısmet ederse emekli olacağım. Dile kolay tam 25 yıl bitiyor. Artık dinlenmek, kendime ve aileme daha fazla zaman ayırmak istiyorum. Tabiki bloğuma da.

Neyse biz konumuza dönelim değilmi. İnternette pek çok simit tarifi gördüm dostlar. Hepsini iyice okuyup püf noktalarını bulmaya çalıştım. İşte  araştırmalarım sonucunda ürünlerim..........

Malzemeler : (8 adet simit için)

2 Su bardağı ılık su
1 paket instat maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 Çay bardağı sıvı yağ
6-7 bardak un

Üzeri için: 3 yemek kaşığı Pekmez, 3 yemek kaşığı su 
                  2 pakete yakın  susam (Kavrulmuş)

Yapılışı: Ben hamuru ekmek makinasında yoğurdum. Önce sıvılar üzerine un ve diğerleri. Elde yapanlar için hamur kabınıza bir miktar un koyup maya ile karıştırın.Su ile yoğurun. Yoğururken yavaş yavaş  un, tuz,şeker ve yağı da eklemeye devam edin. Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur olmalı. Hamuru en az 30-40 dakika mayalandırın.  Mayalanan hamuru bir poşete koyup buzdolabında bir süre dinlendirin. Ben hamurun yarısını bekletmeden hemen yaptım. kalan yarısını buzdolabına büyükçe bir poşete koyarak kaldırdım. Zira dolapta da mayalanmasını sürdürüyor. Ertesi gün hazırladığım simitler diğerlerinden lezzet olarak çok daha güzel olmuşlardı. 


 Dolaptan çıkardığınız hamuru un yardımı ile tekrar yoğurun. Sert ve elastik bir hamur olacak.  Daha sonra elinizle silindir şeklini verin ve önce ikiye daha sonrada 4 parçaya ayırın. Toplamda bu hamurdan 8 adet dışarıda satılan büyüklükte simitleriniz oluyor. Eğer 8 simit sizin için fazla gelirse benim yaptığım gibi hamuru ikiye bölüp kullanabilirsiniz. 










Her bir parçayı resimde gördüğünüz gibi silindir yapın ve ortadan katlayın. İki parçayı burgu yapıp daire şeklinde birleştirin. Her parçayı bu şekle getirinceye kadar hamurlarınız dinlensin. Pekmez ve suyu iyice karıştırın. Simitlerinizin hem altına hem üzerine bir fırça yadımı ile bolca bu karışımdan sürün ve her tarafını susama bulayın. Ben hazırlarken susamları kavurmamıştım. Ancak bizim fırınlarımız simidi daha çabuk pişiriyor ve fazla tuttuğunuzda simit kuruyor. Dolayısıyla dışarda satılan simitler kadar koyu bir kıvam yakalayamıyorsunuz. Bu nedenle susamları kavurmanın daha iyi olacağını düşünüyorum. 



Tepsinize yağlı kağıt serin ve simitlerinizi yerleştirin. 10 dakika kadar burada mayalansınlar ve üzerleri kurusun. Fırınınız turbo fanlı bir fırın ise kesinlikle fanı çalıştırmayın. Normal fırın ayarında 230 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Daha fazla pişirdiğinizde simitleriniz sertleşir ve kurur.





Ben hamurun yarısını ertesi gün yine 4 parçaya böldüm. Her bir parçayı elimle daire şeklinde açtım. Tam ortasına sucuk dilimleri ve 2 parça dil peyniri yerleştirdim. Küçük ekmek şeklini verdim. Yine pekmez ve susama buladım ve üzerlerine iki adet bıçakla çizik attım. Aynı şekilde pişirdim. Hem eşim hem de oğlumdan tam not aldı. Gerçekten bu şekliyle süper simitler oluyor. 


YAZ RÜYASI

 
Resim yazısı ekle

Ben bu tatlıya yaz rüyası diyorum. Çok hafif ve yapılışı da bir o kadar kolay. Ancak yemek için bir süre beklemeniz gerekiyor. Peltenin donması ve kıvam alması biraz zaman alıyor. Ne yapalım her güzelin bir kusuru vardır öyle değil mi?

Malzemeler:

Muhallebi için:
1 litre süt
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşı buğday nişastası
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket damla sakızlı vanilya

Pelte için:

2 su bardağı meyve suyu (ben dimes kırmızı meyveleri kullandım)
1 yemek kaşığı buğday nişastası
2 yemek kaşığı şeker

Süslemek için dilimlenmiş ananas, antep fıstığı, rende çikolata vb





Yapılışı: Muhallebi için süt,un,nişaştayı iyice karıştırın.Kaynamaya başlayıp koyulaşınca şekeri ve yağı ilave edin. Altını kısıp bir kaç dakika daha kaynatın. Ocaktan alınca vanilyayı ekleyin. Sıcakken çırpıcı ile kısa bir süre çırpın. Böylece muhallebi göz göz olacak.Pişen muhallebinizi cam kaselerin yarısından biraz fazla olacak  şekilde paylaştırın. 
 
Meyve suyunu,şeker ve nişastayı bir sos tenceresinde iyice karıştırın.Kısık ateşte kaynayana kadar pişirin. Kaynadıktan sonra sadece iki dakika kadar daha ocakta bekletin ve altını kapatın. Sulu olacak korkmayın. Soğudukça kıvam alıp koyulaşıyor. İlk sıcağı çıkması için bekleyin ve karıştırın. Sonra muhallebilerin üzerine yavaşça boşaltın. İşte bu kadar. Yaz rüyanız hazır.

 


Muhallebiniz iyice soğuduğunda üzerlerini streçleyip buzdolabına alın ve en az 3-4 saat, hatta mümkünse bir gece bekletin. Servis yaparken süslemek tamamen size kalmış. Ben yarım dilim ananas, antep fıstığı ve rende çikolata kullandım. Yazın maraş dondurması eşliğinde de ikram edebilirsiniz. Her türlü çok güzel bir tatlı. Şimdiden afiyet olsun.....
 

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ

Merhaba dostlar,

Mail adresimi daha önce Didem Ozgül rumuzu ile aldığım için bugüne kadar yayınlarımı bu isim altında yayımlıyordum.  Daha doğrusu rumuzun değiştirilebildiği konusunda bilgi sahibi değildim. Bundan böyle gerçek kimliğimle sizlere yazabileceğim.  Umarım değişiklikten dolayı beni anlayışla karşılarsınız.

Sevgi ve Saygılarımla,

HAFİF AKŞAMLAR




Bugünkü yazıma bir türlü başlık bulamadım.Zira bu kez tek bir tarifim yok. Bir akşam yemeği menüsü vereceğim sizlere. Hem hafif, hem de şık. İşte buyrun nacizane soframız ve menümüz:


Dana Antrikot
Hardal Soslu PatatesSalatası
Zeytinyağlı Havuçlu Kabak





Dana Antrikot :

Malzemeler:

6 dilim Antrikot (dövülmemiş olacak)
2 diş sarımsak (Ezilmiş)
1 çay bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı balzamik sirke
1 tatlı kaşığı dijon hardalı
tuz,kekik,pul biber

Yapılışı : Zeytinyağ,sirke,hardal ve sarımsağı bir kasede karıştırıp antrikotların üzerine dökün ve elinizle iyice sosu yedirin.Üzerini kapatıp buzdolabında mümkünse 3-4 saat bekletin. Pişirmeden en az 15 dakika önce buzdolabından çıkarın. Varsa döküm ızgaranızı, yoksa teflon tavanızı ısıtın ve etleri üzerine yerleştirin. Ocağınız bu aşamada kısık olmamalı.  Aksi halde etin suyu çıkar. Uzmanlar buna mühürleme diyorlar. İki tarafınıda güzelce mühürledikten sonra ocağın altını kısın ve ara ara çevirerek eti pişirmeye devam edin. Etiniz iyice piştiğinde üzerine tuz,kekik ve pul biber serpin. Tüm etler pişene kadar etleri kapalı derin bir kapta  bırakır ve en son tüm etler piştiğinde tavada kalan yağı da üzerlerine gezdirirseniz lezzetleri bir kat daha artıyor benden söylemesi...



Zeytinyağlı Havuçlu Kabak :

Malzemeler:

4 adet kabak
4 adet havuç
1 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağ
2 adet kesme şeker 
1 su bardağı sıcak su
1 portakal ve yarım limonun suyu
1 tutam dereotu
tuz

Yapılışı : Kabak ve havuçları fazla ince olmayan jülyen dilimlere ayırıyoruz. Farklı da dilimlenebilir. Ancak böyle görüntüsü daha şık oluyor. Tencereye küp doğranmış soğanı, zeytinyağ,şeker, tuz,kabak ve havuçları koyup orta ateşte kısa bir süre kavuruyoruz. Daha sonra limon ve portakalın suyunu ve sıcak suyu ilave edip havuçlar yumuşayana  kadar pişiriyoruz. Bu aşamada yemeğinizi fazla karıştırmayın. Yemeğiniz piştikten sonra en az 10 dakika ağzı kapalı bekletin. Daha sonra servis tabağına alıp üzerine dereotu serpin.




Hardal Soslu Patates Salatası :

Malzemeler:

4-5 adet haşlanmış patates
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı dijon hardalı
2 yemek kaşığı mayonez (Arzu edilirse konulmayabilir)
3 adet yeşil soğan
4-5 adet kornişon
2 yemek kaşığı haşlanmış mısır
bir tutam maydanoz
tuz, pul biber
 





Yapılışı : Derince bir kasede yoğurt,mayonez,hardal ve tuzu iyice karıştırıyoruz. Bu karışıma ince doğranmış yeşil soğan, mısır, kornişon,maydanoz ve küp doğranmış patatesleri ekliyoruz. Patatesleri ezmeden karıştırıp servis tabağına alıyoruz. Üzerine pul biber serpip haşlanmış yumurta ile süsleyebilirsiniz.Afiyet olsun.......