Translate

Pages

AY ÇÖREĞİ



Bugün evinizde kurumaya yüz tutmuş keklerinizi, kurabiyelerinizi değerlendirebileceğiniz, benimde çok sevdiğim güzel bir tarif vereceğim. Aslında bu tarifi sevmemin en büyük sebebi içine koyacağınız malzemeleri farklı alternatiflerle değiştirebiliyor olmamız. Ana malzemeleri koyduktan sonrası ekleyecekleriniz tamamen sizin hayal gücünüze kalmış. Durdukça daha da lezzetlenen bu güzelliklerin tarifini bence bir kenara mutlaka yazın...

Hamur Malzemesi :

1 yumurta
3 yemek kaşığı şeker
50 gr tereyağ
1/2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı soğuk süt
1 tatlı kaşığı instant maya
4-4,5 su bardağı un

İç Malzemesi: Kek ve kurabiye vb., ceviz, fındık,kuru üzüm, kayısı, tarçın,kakao, 2-3 yemek kaşığı toz şeker ve su.

Üzeri için :Yumurta sarısı, yarım çay kaşığı şeker,ceviz,badem veya fındık kırığı.

Yapılışı : Unun yarısını yoğurma kasesine alıp diğer malzemelerle yoğurun. Kalan unu yavaş yavaş katın ve ele yapışmayan kıvama gelince un koymayı bırakın. Biraz daha yoğurduktan sonra üzerini streç filme sarıp buzdolabına kaldırın.

İç malzemesi için kek ve kurabiyeleri rondodan geçirin.Kuruyemişleri üzüm hariç irice doğrayın. 2-3 kaşık kakao veya çikolata ile şekeri ekleyin. Ben bol tarçınlı seviyorum; 4-5 tatlı kaşığı koyuyorum. Tüm malzemeleri tencereye alıp su yardımı ile kısık ateşte yumuşak bir hamur oluncaya kadar (ele hafif yapışacak) pişirin.Çok katı olmasın. Zira piştiğinde sertleşiyor. 










Dolaptan hamurunuzu alın ve küçük bezeler yapın. Ben biraz tombik seviyorum. Benimkiler gibi isterseniz 12 adet oluyor. Her bir bezeyi yuvarlak açın. Hazırladığınız iç ılık kıvama geldiğinde elinizi ıslatın ve çubuklar yapın. Her bir çubuğu açtığınız bezelerin kenarına yerleştirin ve rulo yapın. Elinizle rulonun üzerinden  hafifçe geçerek biraz büyütün. İki ucu birbirine yaklaştırıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Yumurta sarısını şekerle iyice çırpıp üzerlerine sürün ve fındık kırığı serpin.170 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.







BUGÜN AŞURE GÜNÜM



Bu sene aşure yapmak hiç içimden gelmemişti. Zira en son yaptığımda Harika Teyze'den bahsetmiş şahane aşuresini anlatmıştım.Ancak bir kaç gün sonrada onun rahmetli olduğu haberini almıştım. Sevgili Harika Teyzem Allah sana gani gani rahmet eylesin. Yattığın yerler nurla dolsun inşallah. 

Cuma günü Babamlar Yalıkavak'tan geldi. Annem yolda Babama kızın yapar buralardan alma diyerek aşure yedirmemiş. Emir demiri keser. İsteyen Babacığım olunca hemen işe koyuldum. Şu anda tencerem kaynıyor akşama hazırlar Allah kısmet ederse. Tarifini daha önce verdiğim için buradan bakabilirsiniz. Muharrem ayımız kutlu olsun. Mutfaklarımızdan bereket eksik olmasın inşallah...

MISIR UNLU POĞAÇA



Bugün size mutfağımın en büyük kurtarıcılarından olan ve yiyen herkesin çok beğendiği bir tarifi vereceğim. Bu tarif aslında bildiğimiz poğaça hamuru. Farkı ne derseniz un yerine mısır unu kullanıyor olmamız. Pastahanelerde satılan dereotlu poğaçalara bayılırdım. Evde yaptığımda ise bir türlü o lezzete ulaşamazdım. Deneme yanılma yöntemlerimle en yakın tadı yakaladım. Tüm sırlarımı açığa veriyorum ama paylaşmasam olmazdı değilmi ?
Bu poğaçayı mutlaka deneyin pişman olmayacaksınız:)

Malzemeler:

150 gr yumuşak margarin (tereyağ olursa daha güzel oluyor yoksa teremyağ ile yapıyorum)
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu (Ben çeşnili kullanıyorum)
1 tatlı kaşığı mahlep (Çeşnili kullanılırsa konulmayacak)
1/2 çay kaşığı tuz
3-4 su bardağı mısır unu (son koyacağınız bardağa un eklenecek)
Yarım demet dereotu (ince kıyılacak)
1 yemek kaşığı sirke

Üzeri için 1 yumurta sarısı, çörekotu,susam ve mavi haşhaş
İç malzemesi : Beyaz peynir veya zeytin ezmesi tercih ediyorum.


Yapılışı : Derin bir yoğurma kasesine 2 bardak mısır ununu koyup ortasına diğer malzemeleri ekliyoruz.Yoğururken un eklemeye devam ediyoruz.Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur olacak. 3,5 -4 bardak kadar un alıyor. Eğer tereyağ ile yapıyorsanız hamur daha çabuk toparlanır ve unu biraz daha az koyarsınız. Teremyağ ile tam 4 bardak alıyor. Son bardakta normal beyaz un koyuyorum. Hamurun ele yapışmayan bir kıvam alması için. Zira mısır unu biraz dağılıyor. Hamur kıvama geldiğinde üzerini örtüp 10 dakika kadar bekletiyoruz. 
Ben şekil verirken çok büyük tercih etmiyorum. Cevizden biraz büyük parçalar alıp önce yuvarlıyoruz. Sonra elimizle açıp iç harcımızı koyuyoruz. Kenarlarını çatal yardımı ile kapatıyorum. Daha güzel duruyor pişince.Şekil verdiğim poğaçalarımı fırınım ısınana kadar buzdolabında bekletiyorum.  Üzerine yarım çay kaşığı şeker ile çırpılmış yumurta sarılarını sürüyor, çörekotu,susam ve haşhaş ile süslüyorum. 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyorum. İşte hepsi bu kadar. Yapanlara afiyetler olsun.

Not: Bu poğaça tarifini mısır unu kullanmadan beyaz un ile de yapabilirsiniz. Ya da yoğun mısır unu lezzetinden hoşlanmıyorsanız un çeşidini  yarı yarıya kullanabilirsiniz.Çok lezzetli oluyor.Benden söylemesi :)

KARIŞIK MASUM KIZARTMA




Kızartmayı sevmeyen varmı bilemiyorum. Ben bayılırım. Özellikle yazın domateslerin en güzel olduğu zamanlarda yapılan kızartmaya imkanı yok hayır diyemem. Benim gibi dostlar için yazıyorum bu tarifi.Bol bol korkmadan yiyebilsinler diye. Zira bu kızartma çok masum :)

Malzemeler : 

(Aslında evde ne varsa)

2 adet orta boy patates
1 adet patlıcan
1 adet kabak
1 adet orta boy havuç
2 adet kapya biber
2 adet yeşil köylü biberi

Sos İçin : 4-5 adet orta boy yumuşak domates, 2 diş sarımsak, 2 adet kesme şeker, 1 yemek kaşığı sirke, 1-2 dal varsa taze kekik, fesleğen , yarım çay bardağı su, 2 yemek kaşığı zeytinyağ,tuz.



Yapılışı: Fırını maksimum dereceye alın. Eğer turbo bölümü varsa turboda çalıştırın.Yoksa alt üst birlikte açın. Patatesleri fazla küçültmeden küp küp doğrayın.Patlıcanları alacalı soyun ve üç eşit parçaya bölün. Sonra çok ince olmayacak şekilde dikdörtgen şekilde dilimleyin. Havuç ve kabaklara da aynı yöntemi uygulayın. Biberlerin içlerini temizleyin iki parçaya bölün.Sonra hepsini çukur bir kaseye alın.Üzerlerine 2 yemek kaşığı zeytinyağ ve bir miktar tuz döküp harmanlayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde dizin. Ben fazla yaptığımda iki tepsi oluyor. Tepsileri birini en alta diğerini en üste gelecek şekilde yerleştiriyorum. Arada sırada kontrol edip altları pişmişse ters çeviriyorum. İki tepsi yaptığımda pişme durumlarına göre tepsileri yer değiştiriyorum. 
Kızartmaları fırına verince hemen sosu hazırlıyoruz. Küçük derin bir tencereye kabukları ile rondodan geçirdiğiniz domatesleri ve diğer tüm malzemeleri koyun. Tencerenin kapağını kapatın.Zira domatesler kaynayınca etrafa sıçrıyor. Sos iyice kendini çektiğinde fırındakilerde pişmiş oluyor. Sıcakken bekletmeden servis tabağına alın ve sosun yarısını boşaltın.Biraz harmanlayıp sosun hepsine karışmasını sağlayın. Sonrasında kalan sosu en üste yayın. Yağlı bir kızartma olmadığı için sosunu mümkün olduğunca bol tutun. Biraz beklediğinde daha da lezzetleniyor. Yazın bolca domates püresi stokladım. Yani bu kış bayağı keyifli geçecek.Yapanlara şimdiden afiyet olsun. 



ZEYTİN EZMELİ AÇMA VE PEYNİRLİ MİNİK SANDVİÇLER


Merhaba dostlar. Uzunca bir süredir kendimle savaş veriyordum yazmak için. Nedense içimden gelmiyordu. İtiraf ediyorum emeklilik insanı tembel yapıyormuş. Neyse uzun lafın kısası hazır motive olmuşken hemen bir tarif vereyim. 

Geçenlerde yoğurt yaparken süt kesilmiş.Ben de ziyan olmasın diye kesilen sütü lor peyniri yapmıştım. Kalan peynir altı suyunu değerlendirmek için tarif ararken de bu güzel açmalarla tanıştım.Aslında en güzeli tek bir hamurdan iki ayrı çeşit yapılabiliyor olmasıydı.Tarifi kendime göre biraz değiştirdim, ilaveler yaptım. Bu tarifle 6 adet pastahanelerde satılan büyüklükte açma ve 15 adet sandviç oluyor. İşte mahsuller;

Hamur Malzemeleri

1,5 su bardağı peynir altı suyu ( yarısı su,yarısı süt de olur )
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket instant maya
1,5 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
4-5 bardak un
Üzerleri için :Yumurta sarısı ve yarım çay kaşığı şeker, açmalar için çörekotu.

Açma İçi için: Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ ve zeytin ezmesi
Sandviç için : 100 gr Beyaz Peynir,bir kaşık margarin, bir yemek kaşığı labne peyniri.







AÇMA YAPILIŞI Unun yarısını eleyip ortasına diğer malzemelerimizi koyuyoruz. Yavaş yavaş yoğurarak ele yapışmayacak kıvamda bir hamur olana kadar un ilave ediyoruz. Kabın üzerini örterek 30-35 dakika mayalanmasını bekliyoruz.

Hamur iyice kabarınca tezgaha alıp havasını almak için biraz yoğuruyoruz ve iki parçaya bölüyoruz. Diğer parçayı  sandviçleri yapmak üzere ayırıyoruz. 

İlk yarımı 6 eşit parçaya bölüp elimizin ayası ile yuvarlayarak bezeler yapıyoruz.
Her bir bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açıp şekildeki gibi üzerine yumuşamış tereyağ sürüyoruz. Hamurun önce iki yanını, sonra da alt ve üstü birbirinin üzerine bohça yapar gibi kapatıyoruz. Tüm bezeler bu şekilde yapıldıktan sonra ilk bezeden başlayarak tekrar tabak büyüklüğünde açıyoruz. İçine resimdeki gibi zeytin ezmesi sürüyor ve dikkatli bir şekilde hafifçe elimizle uzatarak hamuru rulo yapıyoruz.Elimizle bir kez döndürüp iki ucunu birbirinin üzerine getiriyoruz ve uçlar altta kalacak şekilde yağlı kağıt serili tepsiye yerleştiriyoruz. Tüm bezeleri yaptıktan sonra tepsi mayası için 35-40 dakika bekletiyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı ve şeker karışımını sürerek çörekotu serpiyoruz. 180 derece ısıtılmış fırında iyice kabarıp kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarınca bir bez örtüp ılınıncaya kadar bekletiyoruz.













SANDVİÇ YAPIMI: Ayırdığımız yarım hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere bölüyoruz yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak diziyoruz. Tepsi mayası için 35-40 dakika bekletiyoruz. Fırına vermeden önce yumurta sarısı ve şeker karışımından sürüp 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız sandviçlerin üzerine bez örtüp ılınmasını bekliyoruz. İçine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Ben beyaz peynir, labne ve margarini iyice ezdim. İçlerine bolca yerleştirip kenarlarını ince kıydığım maydanoza batırdım. Tavsiye ederim süper oluyor.Ancak siz de hayal gücünüzle farklı  sandviçler hazırlayabilirsiniz.






Püf Noktası : Hamurunuzu yoğururken unu tek bir seferde koymayın. Yavaş yavaş ekleyin. Yumuşak ve ele yapışmayacak bir kıvama geldiğinde un eklemeyi bırakın. Mayalanma süresini mutlaka bekleyin, yumurtayı fırına vermeden önce yavaşça ve şekillerinin bozulmaması için hatta evde varsa silikon bir fırça yardımı ile sürün.